Μάθετε τα παιδιά να τρώνε σωστά – και να αγαπούν το φαγητό

Η Βίκυ Κουμάντου κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει πασίγνωστη μέσα από το θεματικό blog tastefull.gr με τις συνταγές και τις συμβουλές της για καλό σπιτικό φαγητό. Είναι όμως και μαμά. Και η αναρτηση που παρουσιάζουμε σήμερα θεωρούμε ότι αποτελεί “υποχρεωτικό” ανάγνωσμα για κάθε οικογένεια, για κάθε γονιό που έχει αντιληφθεί την πραγματική, την θεμελιώδη σημασία που παίζουν οι διατροφικές συνήθειες στην ανατροφή των παιδιών μας.  Διαβάστε και ξαναδιαβάστε τις τρεις βασικές θεωρήσεις της Βίκυς αλλά και τις επιμέρους συμβουλές της για να αγαπήσει το παιδί την … γεύση!

photo by Bruce Tuten


Δεν γράφω αυτό το άρθρο σαν διατροφολόγος. Το γράφω σαν μαμά που έχει μεγαλώσει δυό παιδιά, με καλές συνήθειες στο φαγητό. Θέλω να δώσω τη δική μου οπτική στις μαμάδες που τώρα μεγαλώνουν και μαθαίνουν τα παιδιά τους να αγαπούν και να εκτιμούν το φαγητό.


Το φαγητό δεν ήταν ποτέ πρόβλημα στο σπίτι μας, αλλά πηγή χαράς. Τα παιδιά ερχόντουσαν πρόθυμα στο τραπέζι και δοκίμαζαν ό,τι και να μαγείρευα. Ποτέ δεν ήταν υπέρβαρα και η μέρα τους μοιραζόταν στις δραστηριότητές τους. Μ’ αυτές τις δραστηριότητες μάθαιναν, ωρίμαζαν, προχωρούσαν, μεγάλωναν, μέρα με τη μέρα. Αυτές οι δραστηριότητες ήταν ο σκοπός. Το φαγητό ήταν το μέσο για να είναι δραστήρια, ικανοποιημένα, ήρεμα. Αυτή ήταν η πρώτη βασική μου θεώρηση: η ζωή είναι ο σκοπός όχι το φαγητό.

Τα παιδιά έτρωγαν σε σταθερές ώρες, χωρίς ενδιάμεσα μασουλήματα. Έτσι έφταναν πάντα πεινασμένα στο επόμενο γεύμα. Μέχρι μια ηλικία, όλα τα γεύματα σερβίρονταν στο τραπέζι, ακόμα και το βραδυνό γάλα. Όταν μπήκαν στην εφηβεία, τα μεσημέρια έτρωγαν, μερικές φορές, στην τηλεόραση και αυτό ήταν σημάδι απομόνωσης. Σ’αυτήν την ηλικία, τα πράγματα φεύγουν από τα χέρια μας και ό,τι έχουμε μάθει στα παιδιά περνά από “πυρός και σιδήρου”, γιατί αξιολογούν και κριτικάρουν με βάση όσα κάνουν οι φίλοι τους. Μην ανησυχείτε, περνάει σύντομα αυτό το στάδιο. Ό,τι αποδεχτούν, από τα δικά μας μαθήματα, θα μείνει στην συμπεριφορά τους. Ό,τι δεν αποδέχονται, θα το αλλάξουν. Η ζωή είναι δική τους και οι επιλογές τους επίσης.


… συνεχίστε την ανάγνωση στο tastefull.gr… και γιατί όχι…

… δείτε την πολίτικη κουζίνα (ακόμη μια φορά!?!), για να θυμηθείτε την σημασία του “στρωμένου τραπεζιού!

Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *