Με το βλέμμα στην ελληνική παράδοση…

Νέες μόδες και τάσεις στα αξεσουάρ για τα μωρά και τα παιδιά βλέπουμε να ξεπηδάνε από διάφορα φρέσκα διαδικτυακά κυρίως μαγαζιά. Μητέρες που ανακάλυψαν και πάλι συνήθειες παλιές και ξεχασμένες τις τελευταίες δεκαετίες στους ρυθμούς της πόλης. Η sstamoul στην ανάρτησή της μάς αποδεικνύει ότι τους μάρσιπους και τα slings ίσως και να τα είχαμε ανακαλύψει ξανά νωρίτερα… αν κρατούσαμε τις μνήμες της παράδοσης μας πιο ζωντανές…

Το Μάρτη, πήγαμε με την κόρη μου στην τηλεόραση (στην εκπομπή «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA» των κ.κ. Καμπουράκη και Οικονομέα). Μαζί μας ήρθαν δυο καλές φίλες με τα μωρά τους σε slings. Απ’ την εκπομπή μας κάλεσαν για να «δείξουμε» τα slings μας, και το βρήκα μια υπέροχη ευκαιρία να «δείξουμε» γενικά το babywearing, την ιδέα να έχουμε τα μωρά μας μαζί μας με άνετο τρόπο. Αντί για όμορφα, εντυπωσιακά slings, έδειξα κασκόλ, παρεό, και εσάρπες, δεμένα με απλούς κόμπους. (Αν κατάφερνα να το ανεβάσω στο youtube αυτό το βίντεο θα σας το έδειχνα, αλλά ας μην ξαναπώ για τις σχέσεις μου με την τεχνολογία).

Εκείνο τον καιρό, μπήκα σ’ ένα μαγαζί φορώντας την 3 μηνών κόρη μου με ένα «αυτοσχέδιο» sling (ένα φαρδύ κασκόλ). Η κυρία που είχε το μαγαζί μου είπε με ύφος «συνένοχο»: «Αυτό το είδες απ’ την τηλεόραση, ε;» Χαμογέλασα, δεν το βρήκα απαραίτητο να της πω ότι εγώ ήμουν που το «έδειξα» στην τηλεόραση.

Και στην εκπομπή, αυτό είπα κι αυτό ήθελα να πω: πριν από μας, το έκαναν οι γιαγιάδες μας και πριν από εκείνες οι γιαγιάδες τους. Σε όλες τις κοινωνίες, σε όλους τους λαούς, οι μαμάδες έβρισκαν πάντα τρόπους να έχουν τα παιδιά τους πάνω τους. Στην Ελλάδα έχουμε τόσα παραδείγματα: η «σαρμανίτσα» της Ηπείρου, το «τρέκνου» της Μακεδονίας, η «νάκα» της Πελοποννήσου, είναι όλα υπέροχοι, παραδοσιακοί μάρσιποι αγκαλιάς!

… συνεχίστε την ανάγνωση στο blog της sstamoul για περισσότερο φωτογραφικό υλικό.

Όπως διαβάσαμε μάλιστα στην mariaevita σύμφωνα με μια ξένη παράδοση από το μακρινό Μεξικό φαίνεται να ξεκίνησαν και τα σύγχρονα μουσικά μενταγιόν εγκυμοσύνης, ενώ στην μαμά της yogamama η αιώρα που πήρε στο μωρό, της θυμίζει “…το κρεβάτι που την κοίμιζαν στα χωράφια, όταν ήταν μωρό στην Εύβοια.”

Εσείς γνωρίζετε άλλες τέτοιες παραδόσεις ελληνικές ή ξένες που να αναβιώνουν σε σύγχρονα προϊόντα για μωρά και παιδιά?


Την φωτογραφία την βρήκαμε στο dyosmaraki και την ανάρτηση της: Όλυμπος Καρπάθου – Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ (Μέρος Β) {Πηγή : “A Greek portfolio” by Constantine Manos}

Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *