Μητροπαράδοτες εξυπνάδες

Σε όλους μας αντηχούν ακόμη κάποιες ηχητικές αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία. Οι φωνές της μαμάς μας, της ελληνίδας μαμάς, που με μια της φράση-κλισέ προσπαθούσε να μας πείσει για ν-ιοστή φορά να τελειώνουμε με μια σπιτική υποχρέωση, να ετοιμαστούμε ή να προσέξουμε να μην τραυματιστούμε, να μην χτυπήσουμε ή να αποφύγουμε κάποια ζημιά… Η athinovio μας υπενθυμίζει ότι και κάποιες σημερινές μαμάδες (αλλά και μπαμπάδες προσθέτουμε εμείς) καταφεύγουν συχνά σε ατάκες αλησμόνητες και με καθόλα αμφισβητούμενα αποτελέσματα…


photo by dlemieux

Υπό το καθεστώς της πίεσης, μπορεί κάποιος να πει πολλά πράγματα. Όταν αργότερα κάποιος του τα θυμίσει, τότε θα θυμηθεί την κατάσταση που την ώθησε να πει αυτές τις κουβέντες, αυτό όμως δεν δικαιολογεί μερικές κοτσάνες που βγαίνουν από τα χείλη των απανταχού μαμάδων και γίνονται το καύσιμο του χιούμορ για πειραχτήρια ανά την υφήλιο και ειδικότερα στην Ελλάδα, όπου το πείραγμα είναι επιστήμη. Φράσεις αξέχαστες, όπως το “Αν πνιγείς δεν θα σε ξαναφέρω στη θάλασσα” και πολλές άλλες.

  • Μία μαμά που γνωρίζω και είναι καταπληκτική τύπισσα, έχει και αυτή το μερίδιό της.
  • Είπε, φερ’ ειπείν το καταπληκτικό “Όσο αργείτε, τόσο περισσότερο αργείτε” όταν τα παιδιά χαζολογούσαν αντί να ντύνονται, ή εκείνο το επιτακτικότατο “Έχεις κοιμηθεί και δεν το ξέρεις!” όταν ο μελαχροινός αρνούνταν να πάει για ύπνο, ή το παντελώς ανακριβές “Όλα τα πουλιά κάνουν τσίου εκτός από το κοράκι που κάνει κρα” για το οποίο υπέστη η κοπελιά ταπεινωτική ήττα αντί να πει παραμύθι, γιατί τα καθαρματάκια άρχισαν να απαριθμούν νυχτιάτικα όλα τα πουλιά που δεν κάνουν τσίου, όπως η κότα, η πάπια, η δεκαοχτούρα, ο κούκος και το περιστέρι.
  • Μερικές φορές, η επανάληψη μίας φράσης μπορεί να καταντήσει κουραστική για όλους εκτός από τη μαμά, η οποία όμως συνεχίζει να την επαναλαμβάνει, νομίζοντας ότι έτσι θα τους το βάλει στο μυαλό. Εγ….εκείνη η κοπελιά λοιπόν, όταν τα παιδιά προσπαθούν να φάνε παγωτό δένοντας τα παπούτσια τους και κατεβαίνοντας τη σκάλα, τους επαναλαμβάνει το περίφημο “Μία-μία οι δουλειές, για να γίνουνε σωστές” σαν τροπάριο. Φυσικά, γρήγορα εξελίχθηκε σε “….για να γίνουνε στραβές”, ή χαζές ή ένα σωρό άλλες αηδίες.
  • … μη χάνετε λεπτό και συνεχίστε την ανάγνωση στο ΤΡίΤΟ ΚΑΖάΝΙ ΑΡΙΣΤΕΡά το blog της athinovio…

    Άλλος;

    Γράψτε απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *