Νέες Μητέρες: Ανθρώπινες όχι Άγιες…

Πολλές οι νέες μαμάδες, πολλά τα blogs, πολλές οι αναρτήσεις, πολλά τα σχόλια με κοινά ερωτήματα, τα οποία εκδηλώνονται ως αγωνίες ή ως ενοχές ή και ως τύψεις. Και απαντήσεις;… Η Spaced Out, νέα ως μαμά και ως blogger, αλλά με την ειδικότητα και την εμπειρία της ψυχολόγου-ψυχαναλύτριας, καταθέτει την γνώμη της μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα και τις απελευθερώνει!

Photo by David Terrazas

Σκεπτόμενη τι τίτλο να βάλω στο δικό μου σχολιασμό για τις δυσκολίες των νέων μαμάδων κατέληξα στο να δώσω ήδη από την αρχή την ουσία συμπυκνωμένη: “ανθρώπινες όχι άγιες”, δηλαδή “αρκετά καλές μαμάδες” όχι “τέλειες”.  Το νούμερο ένα συνοδευτικό του άγχους μιας νέας μαμάς (που ενδιαφέρεται) είναι οι ΕΝΟΧΕΣ…. Το κάνω καλά; Προσφέρω αρκετά στο παιδί μου; Είμαι αρκετά εκεί για αυτό; Μήπως το κακομαθαίνω; μήπως μήπως μήπως…. Σαν να μην αρκούν οι εσω-ενοχές, έχει και τις έξω-ενοχές (η δική της μαμά, η πεθερά, η φίλη, ο σύζυγος, οι εκπομπές, τα περιοδικά κλπ).  Η πίεση είναι υπερβολική μέσα-έξω, η ευθύνη για το παιδί αντικειμενικά μεγάλη, το σπίτι θέλει φροντίδα, η εργασία, τα οικονομικά, ο σύντροφος, οι λογαριασμοί, τα μαλλιά, τα ρούχα που δεν μπαίνουν, ο προσωπικός χρόνος που περιορίζεται…. Δε νομίζω οτι χρειάζεται να αναφερθώ και αλλού για  να καταλάβουμε οτι μια νέα μητέρα είναι σαν ένας νέος οδηγός που καλείται απο το πρώτο μάθημα να βγει στην Εθνική οδό.

Και ξέρετε ή αν δεν ξέρετε, μάθετε ότι η ένταση φέρνει και επιθετικότητα.  Μεγάλο κεφάλαιο φορτισμένο με ένα σωρό ταμπού: η μητέρα είναι καλή, γλυκιά, καταπληκτική και η κοινωνία δεν της επιτρέπει να είναι επιθετική. Ε!, τα νέα είναι οτι η μητέρα είναι επιθετική προς το μωρό της όταν κλαίει γοερά και εκείνη είναι κουρασμένη, προς το σύντροφό της που “τα ακούει” είτε νοερά είτε εξωστρεφώς, προς τον ίδιο της τον εαυτό (οι ενοχές που λέγαμε) και γενικά προς το σύμπαν όλο (που μπορεί κάποιες φορές να μην ευθύνεται ή που πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις). Και ναι, έχει κάθε δικαίωμα να νιώθει έτσι.  Δεν βοηθά βέβαια ούτε τον εαυτό της ούτε τις σχέσεις με το μωρό ή τους γύρω της να παραμένει έτσι. Τουλάχιστον όμως, ας αναγνωρίσουμε ότι μια νέα μητέρα νιώθει έτσι και είναι φυσικό….

… η ανάρτηση έχει πολλά ενδιαφέροντα ακόμη σημεία. Συνεχίστε την ανάγνωση στο blog Woman Space και ανακαλύψτε και άλλες αναρτήσεις που θα σας βοηθήσουν να βρείτε τις απαντήσεις που ψάχνετε και να καταλάβετε καλύτερα κάποιες πτυχές του νέου σας εαυτού.

Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *