Με αφορμή την εκδήλωση για ταυτόχρονο δημόσιο θηλασμό!

Την προηγούμενη εβδομάδα 1-7 Νοεμβρίου ήταν η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού και πολλές μητέρες οργανώθηκαν μέσα από το διαδίκτυο (διαβάστε εδώ λεπτομέρειες για το πως ξεκίνησε η ιδέα) και συγκεντρώθηκαν μπροστά από την Βουλή, στον Λ. Πύργο και σε άλλες πέντε πόλεις της Ελλάδας προκειμένου να θηλάσουν δημόσια τα μωρά τους. Η Εβίτα, φίλη μας και μία δυναμική μητέρα και η ίδια δύο παιδιών που τα έχει θηλάσει παραμένει ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο θέμα του θηλασμού και έδωσε το παρόν στην εκδήλωση μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη χωρίς δεύτερη σκέψη και ας έχει σταματήσει πλέον τον θηλασμό. Της ζητήσαμε τις σκέψεις της γύρω από αυτή την εμπειρία της γύρω από την εκδήλωση του Δημόσιου Θηλασμού και σας τις παραθέτουμε παρακάτω:

Όταν ενημερώθηκα για τις εκδηλώσεις ταυτόχρονου δημόσιου θηλασμού ένιωσα αμέσως ένα ενθουσιασμό για την εκδήλωση και μία πικρία που δε θα μπορούσα να συμμετέχω καθώς έχω σταματήσει να θηλάζω το δεύτερο παιδί μου εδώ και 4 περίπου μήνες.

Αφού η ιδέα λοιπόν τριγυρνούσε στο μυαλό μου, σκέφτηκα γιατί όχι, θα πάμε και μεις! Ήταν η πρώτη φορά που διοργανώνονταν μία τόσο ευρεία εκδήλωση για το θηλασμό (ταυτόχρονος δημόσιος θηλασμός σε 9 σημεία της χώρας – δεν είναι και λίγο!), που μάλιστα δεν είχε απλώς σκοπό να βοηθήσει τις μαμάδες να θηλάσουν, αλλά να ξεπεράσουν και το ταμπού του θηλασμού και δη του δημόσιου θηλασμού!

Η μέρα ήταν ηλιόλουστη λοιπόν, Σάββατο, με πολύ καλή διάθεση, πήραμε το μετρό από τον Κεραμεικό και κατεβήκαμε στο Σύνταγμα.. Το Τζωρτζίκι μου στο sling, ο Θανάσης στο χέρι του μπαμπά του, περάσαμε απέναντι και μπροστά στο Κοινοβούλιο είδαμε ήδη συγκεντρωμένες μαμάδες, μπαμπάδες και μωρά, με τα slings, τα mei tai, τους μάρσιπους και τα καρότσια τους, να στέκονται χαλαρά, να μιλάνε μεταξύ τους και ενίοτε να βλέπουμε και κανένα μωράκι να θηλάζει!

Ήταν όλοι χαρούμενοι, μία πολύ ευχάριστη συντροφιά νέων γονιών που συγκεντρώθηκαν ένα σαββατιάτικο πρωινό και να σημειώσω πως κανένα κλάμα μωρού δεν ακούστηκε, αφού ως γνωστό κανένα μωρό δεν κλαίει όταν βρίσκεται κοντά στο τσιτσί της μαμάς του.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως αν κάποιος δεν γνώριζε ότι πρόκειται για εκδήλωση δημόσιου ταυτόχρονου θηλασμού, θα του φαινόταν περίεργο τόσο πολλά βυζάκια να εκτίθενται μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη και τους ακλόνητους τσολιάδες!

Πρόσεξα κάποια στιγμή πως ήρθε και η ΕΤ1 και έκανε κάποιο ρεπορτάζ, δυστυχώς δεν το είδα στην τηλεόραση, όπως και να έχει όμως κάθε δημοσιότητα στο θέμα μόνο καλό κάνει.

Εξαιρετική εντύπωση μου έκανε πως οι περισσότερες μαμάδες ήρθαν με τους συζύγους τους. Μιλώντας εκ πείρας, μπορώ να πω πως ο θηλασμός είναι από τα δυσκολότερα πράγματα που έχει να κάνει μία γυναίκα στη ζωή της, καθώς είναι επίπονος απαιτεί υπομονή και επιμονή, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο μίας γυναίκας τη λοχεία. Γι’ αυτό και η συμπαράσταση του συζύγου της είναι απαραίτητη. Χάρηκα λοιπόν που είδα τόσους μπαμπάδες που δεν ενοχλούνταν με την έκθεση του στήθους της γυναίκας τους!

Η αλήθεια είναι πως αν μία γυναίκα επιθυμεί να θηλάσει αποκλειστικά το παιδί της πρέπει να ξεπεράσει το άγχος ότι θα εκθέτει το στήθος της, γιατί αυτό ανά πάσα στιγμή χρειαστεί θα πρέπει να γίνει. Ειδικά όταν μία γυναίκα είναι πρωτομαμά και δεν ξέρει καλά – καλά να πιάσει το παιδί της, είναι πολύ δύσκολο με το άγχος ενός μωρού που κλαίει πεινασμένο, να προσπαθεί να το θηλάσει κρύβοντας το στήθος της….

Θυμάμαι ότι πρωτοβρέθηκα αντιμέτωπη με αυτό το ταμπού όταν χρειάστηκε να θηλάσω μπροστά στον πατέρα μου…. Θυμάμαι δε η γιαγιά μου (80 χρονών σήμερα) με είχε ρωτήσει «μα καλά δεν ντρέπεσαι μπροστά στον μπαμπά σου;» Η αλήθεια είναι πως ντρεπόμουν, και φαντάζομαι πως και ο μπαμπάς μου αρχικά ένιωσε αμήχανος, στη συνέχεια το ξεπέρασα και ο μπαμπάς μου επίσης.

Σταδιακά έμαθα να θηλάζω διακριτικά χωρίς κανείς να μπορεί να το καταλάβει με τη τη χρήση του sling μου. Μου έχει τύχει να κάνω βόλτα στο Mall, να πληρώνω στο ταμείο, να σέρνω το καρότσι και να έχω τη Τζωρτζίνα ή το Θανάση αγκαλιά, να περιηγούμαι στη λίμνη στην Ιπποκράτειο Πολιτεία με την οικογένεια του Χρήστου (για παράδειγμα) και την Άσπα on line (τότε δεν ήξερα ποια ήταν η Άσπα) και να θηλάζω, χωρίς να το καταλαβαίνει κανείς.

Σίγουρα αυτό που προτείνω δεν είναι βάλτε τα παιδιά σας σε sling και θηλάστε τα διακριτικά. Αυτό που προτείνω είναι θηλάστε τα παιδιά σας χωρίς να σας νοιάζει αν θα πάρουν μάτι το στήθος σας, αυτό είναι ένα θέμα ελάσσονος σημασίας. Αυτό που προέχει είναι τα βρεθεί το παιδί που κλαίει και πεινάει κοντά στο στήθος της μαμάς του, όπου και αν βρίσκεται αυτή ακόμη και εν μέσω της πλατείας Συντάγματος!

Μπορείτε επίσης να δείτε φωτογραφίες και βίντεο αλλά και να διαβάσετε και άλλες μαρτυρίες γυναικών που έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις ταυτόχρονου θηλασμού στα blogs της Είμαι μαμά, και του Μητρικού Θηλασμού αλλά και να ακούσετε και την γνώμη μίας μητέρας από το Sunny Side που εξηγεί γιατί δεν έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις αυτές αν και πιστεύει στον θηλασμό!

1 comment for “Με αφορμή την εκδήλωση για ταυτόχρονο δημόσιο θηλασμό!

Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *