Αλλαγές στο Facebook: Μήπως χάσατε τους φίλους σας;

photo by spoon graphics

Σας κάνει εντύπωση που πολλοί φίλοι στο Facebook έχουν σταματήσει το τελευταίο διάστημα να γράφουν σχόλια  στις ανανεώσεις του τοίχου σας  ή ανησυχήσατε για την υγεία κάποιου φίλου που δεν πλημμυρίζει την σελίδα σας με βιντεάκια από το youtube… και το χειρότερο όλων… μήπως φτάσατε στο σημείο να πιστέψετε ότι οι mamadesmpampades σταμάτησαν να ανανεώνουν τη σελίδα τους στο Facebook!?!

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Facebook προσέθεσε έναν ακόμα τρόπο για να μπορεί κανείς να βλέπει τη Ροή Ειδήσεων (News Feed) στην αρχική του σελίδα: Να βλέπει μόνο τη δραστηριότητα των φίλων με τους οποίους αλληλεπιδρά περισσότερο. Η επιλογή αυτή για πολλούς ορίστηκε αυτόματα ως προεπιλογή, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να χάνουν updates φίλων (και σελίδων) χωρίς να έχουν ειδοποιηθεί για αυτό αλλά και χωρίς να καταλαβαίνουν το γιατί.

Έτσι πολλοί αν όχι οι περισσότεροι από τους χρήστες του Facebook αυτή τη στιγμή ενώ έχουν επιλεγμένη την προβολή τα Πιο πρόσφατα νέα, ΔΕΝ μπορούν να δούνε την πιο πρόσφατη δραστηριότητα όλων των αγαπημένων τους φίλων και σελίδων.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίσαμε κι εμείς, και θεωρήσαμε χρήσιμο να βρούμε την λύση του άμεσα και να την παρουσιάσουμε αναλυτικά και σε όσους δεν είναι πολύ εξοικιωμένοι με τις ρυθμίσεις του Facebook.

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι δυο διαθέσιμες προβολές της Ροής Ειδήσεων και πώς μπορείς να ορίσεις τις επιλογές προβολής που σε εξυπηρετούν καλύτερα:
Προβολές
Η πρώτη προβολή είναι τα Πιο σημαντικά νέα (Top News) κατά την οποία το Facebook επιλέγει και προβάλει από μόνο του, τα νέα που θεωρεί ότι είναι τα σημαντικότερα για σένα. Αυτό το κάνει χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο που λέγεται EdgeRank (σε περίπτωση που ερωτηθείτε σε κάποιον διαγωνισμό για geeks… τι είναι geeks?… οκ προχωρήστε παρακάτω), ο οποίος κάνει υπολογισμούς και εμφανίζει τα αποτελέσματα στο News Feed σου.

Πιο πρόσφατα νέαΗ δεύτερη προβολή είναι τα Πιο πρόσφατα (Most recent), κατά την οποία βλέπεις την πρόσφατη δραστηριότητα όλων των φίλων και σελίδων με χρονολογική σειρά. Αλλά όπως προαναφέραμε, τώρα πια επιλέγεις εσύ αν θα βλέπεις τη δραστηριότητα όλων των φίλων ή των φίλων με τους οποίους αλληλεπιδράς περισσότερο και αυτό ορίζεται με την εξής διαδικασία:

Επιλέγεις τα Πιο πρόσφατα και τότε σου εμφανίζεται ένα τοξάκι δίπλα στο Πιο Πρόσφατα. Το πατάς και στο αναδυόμενο μενού επιλέγεις Επεξεργασία επιλογών. (Την επεξεργασία επιλογών μπορείς επίσης να τη βρεις κάτω-κάτω δεξιά στην Αρχική σου σελίδα).

Ανοίγει νέο παράθυρο με τίτλο Επεξεργαστείτε τις ρυθμίσεις της Ροής Ειδήσεων σας. Εδώ βλέπεις την επιλογή Show posts from και οι δύο επιλογές είναι:
– Friends and pages you interact with most
– All your friends and pages

Αν επιθυμείς να βλέπεις τα νέα των φίλων με τους οποίους αλληλεπιδράς περισσότερο στο Facebook, διαλέγεις το πρώτο.

Αν επιθυμείς να βλέπεις τα νέα όλων σου των φίλων, διαλέγεις το δεύτερο.

Εδώ επίσης μπορείς να δεις και να επεξεργαστείς τον κατάλογο των φίλων, των σελίδων και των εφαρμογών που έχεις κατά καιρούς κρύψει από το News Feed σου.

Επιλογές News Feed

Τελικά το τι επιλογή θα κάνεις εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αν η αρχική σου σελίδα πλημμυρίζει συνήθως με βαρετά updates που προέρχονται από πολλούς διαφορετικούς φίλους, ίσως να θέλεις να επιλέξεις το Friends and pages you interact with most. Αν υπάρχουν 2 – 3 συγκεκριμένοι φίλοι που σε κουράζουν, ίσως να θέλεις να κρύψεις μόνο αυτούς και να κρατήσεις την επιλογή All your friends and pages.

Εγώ προσωπικά επέλεξα το All your friends and pages γιατί μου αρέσει την ώρα που μπαίνω στο Facebook να μπορώ να δω όλη την πρόσφατη δραστηριότητα. Όμως δεν παραλείπω να εναλλάσσω τις δύο προβολές Πιο σημαντικά νέα / Πιο πρόσφατα, ώστε να μη χάνω και τα σημαντικότερα, όπως τα αξιολογεί και τα επιλέγει για μένα το ίδιο το Facebook.

Ελπίζω οι παραπάνω πληροφορίες να σας φανούν χρήσιμες για να προσαρμόσετε το Facebook στα μέτρα σας και να βλέπετε τα νέα που έχουν για σας την περισσότερη σημασία.

Και ελπίζουμε ούτως ή άλλως η σελίδα μας στο facebook να εμφανίζεται και σε σας ψηλά στα πιο σημαντικά Νέα, όχι γιατί το Facebook το αποφάσισε για εσάς αλλά γιατί πραγματικά εσείς το επιθυμείτε!

6 comments for “Αλλαγές στο Facebook: Μήπως χάσατε τους φίλους σας;

 1. 17/10/2014 at 10:46 μμ

  Εμένα γιατί δεν μου εμφανίζει το βελάκι δίπλα στο πρόσφατα για να μου ανοίξει υπομενού;

  • mamadesmpampades
   29/10/2014 at 7:27 μμ

   Από τότε που γράφτηκε αυτό το post, άλλαξαν πάλι τα πράγματα στο Facebook κι έτσι δεν είναι πια εκεί το βελάκι. Αν ψάχνεις κάτι συγκεκριμένο στείλε μήνυμα και θα βοηθήσουμε!

 2. ναντια
  25/10/2011 at 4:23 μμ

  εγώ έχω το εξής πρόβλημα. Οταν γράφω ή κάνω καποιο σχολιο σε ενα φιλο μου αυτη την προσφατη δραστηριοτητα μου δεν την εμφανιζει σε ολους τους φιλους μοθ οταν μπουν στο προφιλ μου. Διορθώνεται?

  • 27/10/2011 at 9:09 μμ

   Γεια σου Νάντια!

   Από τότε που γράφτηκε αυτό το post έχουν και πάλι αλλάξει τα πράγματα στο Facebook. Σου έχει ήδη ενεργοποιηθεί το νέο προφίλ (που έχει το timeline αντί για τοίχο) ή όχι;

 3. 16/02/2011 at 11:44 πμ

  κατατοπιστικότατο!!! ευχαριστούμε πολύ…και να μη σας εμφανίζει το FB πάντως, εμείς σας ψάχνουμε και σας βρίσκουμε ;)))

Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *