Σκέψεις για ένα δεύτερο παιδί

Όλοι λατρέψαμε το πρώτο μας παιδί, σκεφτήκαμε ότι δεν θα ξαναγαπήσουμε το ίδιο ξανα άλλο πλάσμα, έτσι και η σκιουρομανούλα. Και σήμερα στην πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που βιώνουμε πως σκέφτεται μία μητέρα την πιθανότητα για ακόμη ένα παιδί; Μήπως η αγάπη επεκτείνει τα όρια των δυνατοτήτων μας;

Photo by Pyno Moscato

Η κοινή φράση «Ένα παιδί ίσον κανένα» τριγυρίζει στο μυαλό μου, και δε με αφήνει. Οι γύρω μου, ελάχιστοι, που αποκτούν δεύτερο παιδί μιλούν για μια κατάσταση απάλευτη ειδικά αν πρόκειται για εργαζόμενες μητέρες. Από την άλλη τώρα είναι η ώρα αν θέλω πρώτον τα παιδιά μου να έχουν μια λογική διαφορά ηλικίας και να έχουν μια κάποια σχέση μεταξύ τους και εγώ κάποιο στιγμή στα επόμενα πέντε χρόνια να βγω βράδυ από το σπίτι. Ο καθένας μεγαλώνει τα παιδιά του όπως θέλει και μπορεί. Εγώ ακόμα δεν τον έχω αφήσει χωρίς έναν από τους δυο μας τα βράδια, και υπολογίζω πως τόσο θα μου πάρει και για το δεύτερο παιδί να το σκεφτώ. Δεν αντιλέγω πως τόσα και τόσα παιδιά μεγάλωσαν καλά και με άλλους τρόπους. Αυτός είναι ο δικός μας.
Νιώθω πιεσμένη με το ένα παιδί ως έχει.

Δεν έχω ώρα που να είναι δική μου, δουλεύω πολλές ώρες και νιώθω τύψεις, κάποιες φορές εκνευρίζομαι με τον άντρα μου για πράγματα που αν δεν υπήρχε το παιδί δεν θα έδινα καν σημασία. Υποθέτω πως αυτά θα μεγιστοποιηθούν με ένα δεύτερο παιδί που θα έχει κι αυτό ανάγκες επιτακτικές όπως κι ο σκιου, που θα κάνει το συνεχές, κουραστικό πρόγραμμα ενός νηπίου ακόμα πιο κλειστό και δύσκολο.
Από την άλλη άρχισα να ζηλεύω κοιλίτσες. Στην αρχή το έκανα από καθαρά ωφελιμιστικούς λόγους, δεν μου έδιναν πια καμία σημασία, σα να μην υπήρχα, ενώ όταν ήμουν έγκυος ήμουν το κέντρο του κόσμου. Τώρα ξέρω πως αυτό δεν θα ξανασυμβεί. Και έγκυος να είμαι, πάλι το κέντρο του κόσμου θα είναι ο σκιουράκος.

Αλλά έχω την σωματική λαχτάρα για ένα ακόμα πλάσμα που θα φωλιάσει στα σωθικά μου από μια ιερή στιγμή έρωτα και θα μεγαλώσει εκεί, σπιθαμή σπιθαμή μέχρι να γίνει ανθρωπάκι. Με συναρπάζει η ιδέα, η διαδικασία, το κορμί μου. Βιολογικό ρολόι το λένε και χτυπάει…

… διαβάστε τη συνέχεια και τα τελικά συμπεράσματα της σκιουρομανούλας στην ανάρτησή της… και μια φράση που σε συνδυασμό με  μια χθεσινή εκπομπή των Πρωταγωνιστών στην τηλεόραση, μας έβαλε σε σοβαρές σκέψεις!

8 comments for “Σκέψεις για ένα δεύτερο παιδί

 1. mamadesmpampades
  29/10/2012 at 11:42 πμ

  Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα σχόλια σου Asmin. Θέλουμε να ακούμε κάθε φωνή και εννοείται ότι και μεγαλύτερα να ήταν τα σχόλιά σου, και πάλι θα ήταν χαρά μας να τα βλέπουμε κάτω από αναρτήσεις μας δημοσιευμένα.
  Με το καλό να υποδεχθείς και το δευτερο παιδί σου! :)

 2. 27/10/2012 at 9:26 μμ

  Με συγχωρείτε για το λάθος στις χρονολογίες αλλά όταν γράφω για όσα συνέβησαν φορτίζομαι συναισθηματικά. Εννοουσα ότι στο πρώτο μου μωράκι έμεινα έγκυος τον Σεπτέμβριο του 2010 και γέννησα την κορούλα μου στις 9 Ιουνίου του 2011.

 3. 27/10/2012 at 9:21 μμ

  Και κάτι ακόμη κι ελπίζω να μην σας κουράζω πολύ. Κάθε μωράκι είναι ένα θαύμα, κάθε μωράκι είναι δώρο από το Θεό. Πριν μείνω έγκυος στο πρώτο μου μωράκι έκλαιγα συνέχεια επειδή αργούσε να πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο όνειρό μου ώσπου ο Θεός, η Παναγία και η Αγία Ειρήνη έκαναν το θαύμα τους και για μένα και μου χάρισαν το πρώτο μου μωράκι. Αν και φοβόμουν να σκεφτώ για δεύτερο μωράκι ο Θεός και η Παναγιά αποφάσισαν να μου το χαρίσουν και μάλιστα χωρίς καν να το καταλάβω. Στο πρώτο μου μωράκι έμεινα έγκυος τον Σεπτέμβριο του 2012 και γέννησα την κορουλα μου στις 9 Ιουνίου του 2012. Από τότε είμαι τρελλαμένη και κολημένη μαζί της!!!!!! Φέτος έμεινα τρεις φορές έγκυος, αυτή είναι η τρίτη μου εγκυμοσύνη και στην αρχή λόγω των δύο αποβολών που είχα κι αφού έχασα δύο μωράκια μου στην αρχή ημουν πολύ αγχωμένη και πολύ φοβισμένη αλλά ευτυχώς όλα πάνε καλά κι ελπίζω να φέρω τον Απρίλιο ένα ακομη υγιέστατο μωράκι στον κόσμο. Καταρχήν δεν περίμενα ότι μπορούσα να μείνω τόσο εύκολα έγκυος αφού για το πρώτο μου μωράκι προσπαθούσα 4 χρόνια αλλά τελικά συνέβη. Αν θέλετε να κάνετε και δεύτερο παιδάκι μην το σκεφτόσαστε συνεχεια και μην το προγραματίζετε, κάποια στιγμή απλά θα ρθει όπως ήρθε και σε μένα και μάλιστα χωρίς καν να το σκέφτομαι ή να το συζητώ.

 4. Asmin
  27/10/2012 at 6:39 μμ

  Αν και απαντώ σε αυτή την ανάρτηση με αρκετή καθυστέρηση τώρα μου δόθηκε η αφορμή επειδή έκανα έρευνα σχετικά με αναφορές στο δεύτερο παιδί.
  Κάθε άποψη είναι σεβαστή αλλά όταν διαβάζω ότι «ένα παιδί ίσον κανένα» εξοργίζομαι!!!!!! Οποιος το λέει αυτό ας έρθει να το πει σε μένα αλλά και σε πολλές ακόμη μητέρες που αγωνιστήκαμε για να φέρουμε τα πρώτα μας μωράκια στο κόσμο!!!!!!!! Τι σημαίνει «παιδί ίσον κανένα»? Ένα παιδί είναι ένα παιδί!!!!!!!!!! Είναι μία ζωή, μία ψυχή, μία προσωπικότητα!!!!!!!!!!! Και σε καμία περίπτωση δεν συμφωνώ με αυτό που λένε ότι ένα παιδί ίσον κανένα!!!!!!
  Θα άρεσε στις γυναίκες που το λένε αυτό να λένε το ίδιο οι άντρες τους για εκείνες δλδ «Μία γυναίκα ίσον καμία» ή να το λέμε εμείς οι γυναίκες για τους άντρες δλδ «Ενας άντρας ισον κανένας»? Όχι βέβαια!!!!!!!! Πως λοιπόν το λένε κάποιοι για τα μοναχοπαίδια? Πως μπορούν και πληγώνουν τους γονείς που έχουν μόνο ένα παιδί? Πως μπορεί ο καθένας να ξέρει τι περνάει ένα ζευγάρι στην εποχή μας για να φέρει έστω ένα παιδί στον κόσμο?
  Ο άντρας μου κι εγώ για το πρώτο μας μωράκι προσπαθούσαμε 4 χρόνια. Υπάρχουν ζευγάρια που προσπάθησαν πολύ περισσότερο από εμάς και αγωνίστηκαν πολύ περισσότερο από εμας αλλά κι εμείς κάναμε τον δικό μας αγώνα κι από τότε που έμεινα έγκυος στο πρώτο μου μωράκι για μένα έγινε όλος μου ο κόσμος!!!!!!!! Η ζωή μου άλλαξε!!!!!!!!!! Δεν θυμάμαι πια πως ήταν η ζωή μου πριν αποκτήσω την κορούλα μου γιατί απλά από τότε που έμεινα έγκυος στο πρώτο μου μωράκι η ζωή μου απέκτησε επιτέλους νόημα και από τότε που κράτησα την κορούλα μου για πρώτη φορά στην αγκαλιά μου όλα αλλαξαν για πάντα!!!!!!!!!! Νιώθω πως από τότε άρχισα πραγματικά να ζω!!!!!!!!!!! Με το πρώτο μου μωράκι πραγματοποίησα το μεγαλύτερο όνειρο της ζωής μου, έγινα μητέρα!!!!!!!!!!!
  Τώρα είμαι πάλι έγκυος. Για δεύτερο μωράκι ούτε καν το σκεφτόμασταν, φοβόμουν ακόμη και να το συζητήσω επειδή δεν ήθελα να φανώ αχάριστη απέναντι στον Θεο, στην Παναγία και στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου που μου χάρισαν το πρώτο μου μωράκι. Και γι’ αυτό το μωράκι μου όμως στο οποίο είμαι τώρα έγκυος αγωνίστηκα σκληρά επειδή ενώ στην πρώτη μου εγκυμοσύνη πήγαν όλα καλά, δεν είχα κανένα πρόβλημα και γέννησα ένα υγίεστατο κοριτσάκι πριν από αυτή την εγκυμοσύνη μου έμεινα άλλες δύο φορές αλλά δυστυχώς απέβαλα οπότε σε αυτή την εγκυμοσύνη μου για να πάνε όλα καλά έκανα κάποια θεραπεία για τις πρώτες 12 εβδομάδες. Ηταν κάπως δύσκολα αλλά για το μωράκι μου χαλάλι. Οσο για τις δύο αποβολές που είχα και τα δύο μωράκια μου που θεωρώ ότι έχασα η μόνη μου παρηγοριά και το μόνο που με κρατούσε ήταν η κορούλα μου. Εκείνη με βοήθησε ν’ αντέξω, να ξανασταθώ στα πόδια μου και να ξαναμείνω έγκυος και δόξα το Θεό αυτή τη φορά πάνε όλα καλά και τον Απρίλιο θα φέρω ακόμη ένα μωράκι στον κόσμο. Αναρωτιέμαι κι εγώ μερικές φορές αν θα μπορέσω να το αγαπήσω και το δεύτερο μωράκι μου όσο αγαπώ το πρώτο αλλά είμαι σίγουρη πως θα το αγαπήσω κι αυτό παρα πολύ επειδή η μητρική αγάπη είναι ατελείωτη!!!!!!!
  Αυτή ήταν η δική μου άποψη και η ιστορία μου και σας ζητώ συγνώμη αν σας κούρασα.

 5. 27/06/2011 at 8:56 μμ

  Στην αρχή δεν το καταλάβαινα κι εγώ, δεν πίστευα πως μπορώ να αγαπήσω κι άλλον άνθρωπο τόσο. Άσε που ένιωθα πως θα στερούσα από τον σκιουράκο αυτά που του ανήκουν. Όσο μεγαλώνει όμως, και καταλαγιάζει ο έρωτας, γίνεται αγάπη, συνειδητοποιώ πως είναι αδύνατο το παιδί σου, που σου δίνει φιλιά, σε κάνει “καλό, καλό” και σε φωνάζει “μαμά μου” να μην το λατρέψεις. Και το δεύτερο, και το τρίτο, και το δέκατο…..

  • 27/06/2011 at 9:00 μμ

   Συνεχίζεις να μας συγκινείς και εδώ! Μας έδωσες πολλά μαθήματα σήμερα!
   Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί με αφορμή την ανάρτηση είδαμε πολύ κόσμο να μοιράζεται γνώμες αλλά και αγωνίες και εδώ και στην σελίδα μας στο fb αλλά και στην ανάρτησή σου!
   Σε ευχαριστούμε πολύ skiouromanoula, και σου ευχόμαστε ότι έρθει να έρθει με τον καλύτερο τρόπο στην ζωή σου!

 6. 27/06/2011 at 11:09 πμ

  Σοβαρες σκεψεις…προχθες εβλεπα ενα προγραμμα στην τηλεοραση και ελεγε ενας μπαμπας στο 2ο παιδι του…’I never understood how I am going to love another child..when my second son was born..I realised I had another layer in my heart I never knew existed’

  • 27/06/2011 at 9:01 μμ

   Ανακαλύπτοντας τα παιδιά μας, ανακαλύπτουμε τις δυνατότητές μας! 😉

Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *