Εξαδακτυλία

 

Η Βάσω περιγράφει με απλό και περιεκτικό τρόπο τι είναι εξαδακτυλία και τη διαδικασία αντιμετώπισής της. Το μωράκι τους το οποίο γεννήθηκε με εξαδακτυλία και στα 4 άκρα, έχει πλέον χειρουργηθεί, έχει μεγαλώσει, έχει περπατήσει και χαίρει άκρας υγείας!  

Photo by Alison Curtis

Είναι η ανάπτυξη ενός επιπλέον δακτύλου σε ένα ή σε όλα τα άκρα.

Όταν έμεινα έγκυος ενημερώσαμε την γιατρό μου σχετικά με αυτή την κληρονομικότητα που υπάρχει από τον άντρα μου (ήταν εξαδάκτυλος σε όλα τα άκρα και του τα αφαίρεσαν όταν ήταν 16 μηνών).

Πράγματι όταν έκανα την εξέταση Β’ Επιπέδου ο γιατρός είδε ότι το μωρό είχε έξι δάκτυλα σε όλα τα άκρα. Συνεννοηθήκαμε για την γιατρό μου να μιλήσει με τον παιδοχειρουργό και να δούμε το ενδεχόμενο να γίνει το χειρουργείο με το που θα γεννιόταν το παιδί.

Όταν γέννησα είδαν ότι τα επιπλέον δάκτυλα του μωρού είχαν οστά και από ότι με ενημέρωσε ο παιδοχειρουργός δεν θα ήταν καλό να κάνει το παιδί ολική νάρκωση αμέσως μετά την γέννηση του. Θα έπρεπε να περιμένουμε λίγους μήνες έτσι ώστε ο οργανισμός του μωρού να μπορεί να δεχθεί την νάρκωση. (Τα παλιά χρόνια εάν δεν είχαν οστά τα δάκτυλα τους τα έδεναν με μια κλωστή και κάποια στιγμή έπεφταν μόνα τους).

Οι παιδίατροι και οι ορθοπεδικοί που είδαμε γι’ αυτό το θέμα μας είπαν ότι είναι εγχείρηση ρουτίνας μιας και είναι πολύ συχνό φαινόμενο στις μέρες μου να γεννιούνται παιδάκια με έξι δάκτυλα ειδικά σε ένα από όλα τα άκρα. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις αυτά τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα στα νεφρά τους . Επίσης μας συστήσανε να το κάνουμε σε δημόσιο νοσοκομείο και αφού γίνει το μωρό 15 μηνών και μετά.

Εμείς επιλέξαμε το Παίδων Πεντέλης γιατί βρήκαμε μια πολύ καλή παιδοχειρουργό η οποία μας απάντησε σε όλες μας τις απορίες και εμένα προσωπικά μου συμπαραστάθηκε πάρα πολύ ψυχολογικά.

Εκεί κάναμε τις απαραίτητες ακτινογραφίες και εξετάσεις. Βάσει αυτών προχωρήσαμε στις επεμβάσεις. Το μόνο θέμα που είχαμε ήταν λόγω της ηλικίας της δεν θα μπορούσε να πάρει πολλές ώρες νάρκωση. Από ότι μας ενημέρωσαν οι αναισθησιολόγοι το πολύ σε δύο ώρες θα έπρεπε να είχε τελειώσει το χειρουργείο και το παιδί να είναι ξύπνιο. Επίσης μας εξήγησαν ότι τα μωρά έχουν ειδική μεταχείριση συγκριτικά με τα μεγαλύτερα παιδάκια μέσα στο χειρουργείο.

Την πρώτη επέμβαση τελικά την κάναμε όταν ήταν 3 μηνών…

Διαβάστε τη συνέχεια στο blog Οι ιστορίες του μπαμπά μου και της μαμάς μου!!!

Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *