“Λόλα, να ένα μήλο”! Πωωωω! Τι έξυπνο παιδί που έχω!!!

Πόσο διαφορετικά είναι τα παιδιά σήμερα σε σχέση με εμάς όταν ήμασταν στη δική τους ηλικία; Γεννιούνται πιο έξυπνα; Ή μήπως ανατρέφονται σε ένα διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που μεγαλώσαμε εμείς; Η Μαμά Μαμαδοπούλου μάς γράφει τις σκέψεις της και τελικά καταλήγει: «Μεγαλώνουμε εξελιγμένης γενιάς παιδιά, γιατί είμαστε εξελιγμένης γενιάς γονείς! Και μια χαρά τα πάμε!» 

Ναι, ναι! Κάτι τέτοιο θα έλεγαν οι γονείς μας πριν από 30 χρόνια (Είπαμε, ηλικία λέω. Φυσικό χρώμα μαλλιών, δεν λέω!). Και θα καμάρωναν, που λέγαμε τόοοοοσο πολύπλοκες φράσεις!

Η μαμά θα έκανε λουκουμάδες (είναι πασπαρτού εορταστικό κέρασμα), θα έπαιρναν τηλέφωνο όλο το σόι για να το πουν και θα έστελναν και τηλεγράφημα στην Θεία Μαρίτσα, γ’ ξαδέρφη της γιαγιάς που ζούσε στην Μελβούρνη από τότε που είχε ανακαλύψει ότι είναι υιοθετημένη και είχε βρει έναν φυσικό αδερφό της εκεί (οικογενειακά…ας τα αφήσουμε)!

Και φτάνουμε στο σήμερα που η ανηψιά μου που είναι 1,5 νομίζω ότι η πρώτη ολοκληρωμένη φράση που θα πει είναι “Μητέρα, με προβληματίζει το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι”! Όχι, δεν οφείλεται στο γάλα σκόνη.

Η κόρη μου άρχισε νωρίς να μιλάει. Καθαρά. Να κάνει φράσεις. Να χρησιμοποιεί λέξεις που αναρωτιόμασταν στην αρχή πού τις άκουσε. Και όσο μεγαλώνει την παρακολουθούμε να κάνει χιούμορ. Να λέει ατάκες. Να χρησιμοποιεί αρκετά πλούσιο λεξιλόγιο για την ηλικία της πολύ σωστά.

Στην αρχή εκπλήσσεσαι! Καμαρώνεις! Νομίζεις ότι έχεις γεννήσει ένα λόγιο ξεχωριστό άτομο. Όσο παρακολουθείς όμως όλη την “εγχώρια αγορά” πιτσιρικίων, συνειδητοποιείς ότι δεν είναι μόνο το δικό σου παιδί έτσι. Η πλειοψηφία των παιδιών είναι.

Δεν θεωρώ ότι γεννιούνται πιο έξυπνα τα παιδιά σήμερα. Γεννιούνται και ανατρέφονται σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που μεγαλώναμε οι προηγούμενες γενιές (Ε…δεν θα μας βγάλουν και χαζούς τώρα!!!).

Διαβάστε τη συνέχεια του post στο blog kidscloud.gr !

Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *