Οι αποτυχίες είναι σκαλοπάτια προς την επιτυχία

Το ξεκίνημα της νέας χρονιάς φέρνει στην επιφάνεια για εμάς τους γονείς και τις δικές μας μαθητικές εμπειρίες. Και η Newagema νιώθοντας ένα σφίξιμο στο στομάχι που προέρχεται από τα δικά της μαθητικά χρόνια, αντιλαμβάνεται ότι έχει μπροστά της μια σημαντική αποστολή: “Να την η πρόκληση σκέφτομαι, να την μπροστά σου, εδώ να σε δω αν θα καταφέρεις να απαλλάξεις τα δικά σου παιδιά απ΄αυτό το βάρος στην καρδιά, από την αιχμαλωσία της ‘άριστης μαθήτριας’».

Photo by kindercapes

Οι γοργονίτσες ξεκίνησαν όμορφα τη φετινή σχολική χρονιά, με έναν μάλλον αναπάντεχο ενθουσιασμό και με όλη αυτή τη φρεσκάδα και όρεξη που έχει μια ξεκούραστη ψυχούλα που λαχταράει να μάθει το καινούργιο, να προσεγγίσει το διαφορετικό, να ψηλαφήσει το μυστήριο της γνώσης.

Παρά την ικανοποίησή μου που τις βλέπω να περνούν την πόρτα του σχολείου χαρούμενες, νιώθω μέσα μου ένα μούδιασμα, έναν κόμπο στο λαιμό, ένα σφίξιμο στο στομάχι. Γιατί όμως; Γιατί δεν μου αρκεί η χαρά τους; Γιατί ανησυχώ;

Γιατί – απαντώ μόνη μου – το ξεκίνημα της χρονιάς έφερε στην επιφάνεια τις προσωπικές μου εμπειρίες από τα σχολικά χρόνια. Όταν προσπάθησα να ανακαλέσω όμορφες αναμνήσεις από το Δημοτικό, με έκπληξη διαπίστωσα ότι δεν θυμόμουν σχεδόν τίποτα. Αντιθέτως με κατέκλυσε μια αίσθηση αγωνίας από εκείνη την εποχή: Μήπως κάνω λάθος, μήπως δεν ανταποκριθώ στις όποιες προσδοκίες, μήπως δεν είμαι “τέλεια”. Έδωσα μάχες όλα αυτά τα χρόνια (και ακόμα δίνω) για να ξεφουσκώσω την τελειοθηρία μου κι αυτή να την, είναι πάλι εδώ, στο σημείο εκκίνησης, στην πόρτα του σχολείου, στο κατώφλι της πρώτης Δημοτικού και μου κλείνει περιπαιχτικά το μάτι.

Να την η πρόκληση σκέφτομαι, να την μπροστά σου, εδώ να σε δω αν θα καταφέρεις να απαλλάξεις τα δικά σου παιδιά απ΄αυτό το βάρος στην καρδιά, από την αιχμαλωσία της “άριστης μαθήτριας”. Εδώ κρίνονται όλα, στην πράξη, όχι μόνο να γράφεις για το μπλογκ σου ό,τι σ΄αρέσει, να το κάνεις πραγματικότητα στη ζωή. Να μη φοβούνται το λάθος, να σηκώνονται όταν πέφτουν τινάζοντας τη σκόνη από τα ρούχα τους και να ξαναπροσπαθούν χωρίς να νοιάζονται για το τι θα πουν οι άλλοι.

Διαβάστε τη συνέχεια του post και τις υπόλοιπες σκέψεις της Newagemama στο blog της

Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *