Ένα άλυτο ζήτημα – Τραπεζοκόμοι στα δημόσια ολοήμερα σχολεία

Αν τα παιδιά σας πηγαίνουν σε δημόσιο ολοήμερο σχολείο και τους δίνετε το μεσημεριανό τους φαγητό από το σπίτι, θα έχετε έρθει και εσείς αντιμέτωποι με ζήτημα που περιγράφει η Βιβή στο σημερινό της post. Η απάντηση στο εύλογο ερώτημα “Πώς προβλέπεται να ζεσταθεί το φαγητό;” φαίνεται να μην υπάρχει! Όπως γράφει η Βιβή, μοιάζει με το ανέκδοτο “Πώς θα πει ο μουγκός στον τυφλό, ότι ο κουφός είναι εραστής της γυναίκας του τυφλού;” το οποίο δεν έχει λύση. Ή τουλάχιστον έτσι δείχνει η έρευνα που έκανε η ίδια και η οποία δεν κατέληξε πουθενά.

Photo by Blue Funnies

Πριν μερικές μέρες, γυρίζοντας από την 1η συνέλευση γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου έγραψα ένα ποστ που μπορείτε να διαβάσετε εδώ “Χωρίς να σπάσεις αβγά ομελέτα δεν γίνεται”. Το επόμενο πρωί, σαφέστατα πιο ήρεμη από πλευράς εκνευρισμού, αλλά ακόμη πιο αποφασισμένη να βγάλω άκρη, προσπάθησα να μάθω σε πρώτη φάση από υπεύθυνα στόματα τι ακριβώς προβλέπεται βάση νόμου για τα ολοήμερα σχολεία και την σίτιση των παιδιών, αλλά και την καθαριότητα των σχολείων.
Προς ώρας καταλήγω στο ότι το ίδιο το “κράτος” σε οδηγεί να “κινηθείς εκτός νόμου για να κάνεις τη δουλειά σου”. Και θα σας πω τι εννοώ και γιατί τελικά οι πλειοψηφία των γονιών στα σχολεία αποφασίζουν να κάνουν τη δουλειά τους εκτός νόμου και συνεπώς ακολουθεί παθητικά και η μειοψηφία, που μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τα “πιστεύω” της, αλλά δεν έχει και άλλη επιλογή.

Επικοινωνώντας με το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Παιδείας, ενημερώθηκα από μια ευγενέστατη υπάλληλο και πρόθυμη να μου εξηγήσει, ότι για τη σίτιση των παιδιών στα ολοήμερα σχολεία δεν προβλέπεται κατ’ αρχήν κάποιος ξεχωριστός άνθρωπος για να ζεσταίνει το φαγητό των παιδιών και να το τοποθετεί στο τραπέζι τους. Δεν υπάρχει δηλαδή ειδικότητα τραπεζοκόμου ή κάτι ανάλογο (είχε σταλεί το 2008-2009 εγκύκλιος για να προσληφθούν άτομα υπό το καθεστώς του stage, αλλά δεν έγινε ποτέ). Εκείνο που προβλέπεται από σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου είναι ότι υπεύθυνος για τα παιδιά την ώρα του φαγητού είναι ο υπεύθυνος διδάσκων του ολοήμερου, που πρέπει να βρίσκεται στην τραπεζαρία και να επιτηρεί και να βοηθά τα παιδιά. Μέσα στην ευρύτερη έννοια της εκπαίδευσης όμως, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά για να ζεστάνουν το φαγητό τους και να το τοποθετήσουν στη θέση τους, ώστε να γευματίσουν. Δεν αποτελεί υποχρέωσή του να ζεσταίνει ο ίδιος τα ταπεράκια, αλλά από το Υπουργείο θεωρείται ένας καλός τρόπος, ώστε μέσα από μια διαδικασία – παιχνίδι να βοηθήσει τα παιδιά και να τα βάλει στη διαδικασία να μάθουν να είναι υπεύθυνα και σιγά – σιγά αυτόνομα.
Το επόμενο που προβλέπεται είναι ότι η καθαριότητα της τραπεζαρίας, των τραπεζιών, των πάγκων κλπ είναι ένα από τα καθήκοντα της καθαρίστριας του σχολείου. Προαιρετικά και μόνο αν το επιθυμεί η ίδια μπορεί αν θέλει να εξυπηρετήσει τα παιδάκια και να ζεστάνει εκείνη το φαγητό τους, αλλά αυτό γίνεται αυθόρμητα από την ίδια ή στα πλαίσια μιας καλής συνεννόησης με το σχολείο και τους γονείς. Φυσικά δεν προβλέπεται από κάποιον νόμο να αμείβεται γι’ αυτή την εξυπηρέτηση.

Κι ένα τελευταίο και σημαντικό που προβλέπεται, είναι ότι απαγορεύεται από οποιοδήποτε εξωτερικό παράγοντα να βρίσκεται στον χώρο του σχολείου.

Συνεχίστε την ανάγνωση στο blog Spicy Life!

4 comments for “Ένα άλυτο ζήτημα – Τραπεζοκόμοι στα δημόσια ολοήμερα σχολεία

 1. Α.Γ.
  18/09/2017 at 4:13 μμ

  OK, δεν έχω πρόβλημα να το ζεστένουν μόνα τους (υπο την καθοδήγηση), θα βάλω και δύο γαντάκια σιλικόνης να το πιάνει. Ωστόσο τι κάνω σε περίπτωση (που αυτό θα γίνει) οι δάσκαλοι αρνηθούν;

 2. Μαρία Κ.
  12/10/2016 at 9:32 πμ

  Η λύση είναι προφανής με το ίδιο ή μικρότερο κόστος για το κράτος: θα πρέπει να αντικατασταθούν οι δάσκαλοι από τραπεζοκόμους, την ώρα της σίτισης των μαθητών και να αφαιρούνται φυσικά οι ώρες αυτές από τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν ρόλο και λόγο ύπαρξης στη συγκεκριμένη διαδικασία.

  • ΑΡΙΣΤΕΑ Σ>
   03/11/2016 at 8:36 μμ

   Απολύτως σωστό και δίκαιο.
   Άλλωστε ήδη πληρώνονται ολόκληρο (και καλό για τις μέρες μας) μισθό 8 ωρης εργασίας, ενώ εργάζονται 4ωρο.

 3. Πάρης
  09/10/2013 at 11:18 πμ

  Έκανα μια σχετική παρατήρηση και έρευνα για το τι ισχύει …….και η διευθύντρια του σχολείου συγκάλεσε συγκέντρωση γονέων και με στήσανε στον τοίχο……

Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *