Γόπες τσιγάρων στην παιδική χαρά!

Η οργή πολλές φορές ξεχειλίζει στα blogs των μαμάδων και χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν ο λόγος πολλές φορές είναι κακές συνήθειες που μερικοί γονείς ακόμη και στις μέρες μας αδυνατούν να κόψουν. Το κείμενο της Όλγας στην Μαμαδοπαρέα εκφράζει μερικούς απλούς προβληματισμούς για ένα θέμα που έχει απασχολήσει όλους τους γονείς με μικρά παιδιά: τις γόπες των τσιγάρων που πετάνε ο γονείς δίπλα απο εκεί που παίζουν τα παιδιά τους!

photo by philos

 

Ντρέπομαι πολλές φορές για εμάς τους ανθρώπους…
Κάνουμε πράγματα ανάρμοστα που ίσως να μην έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο και αυτό μας κάνει χαλαρούς..!Μας δίνει την ψευδαίσθηση ότι δεν κάναμε τίποτα λάθος!
Ποτέ μα ποτέ δεν σκεφτόμαστε το ΜΕΤΑ..το ΑΡΓΟΤΕΡΑ..το ΜΕΛΛΟΝ! Το παράδειγμα που δίνουμε στα παιδιά μας! Τους ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ που παραμονεύουν..!
Πετάμε χαρτιά και τσιγάρα ενώ οδηγούμε,τις τσίχλες στο δρόμο & τα πεζοδρόμια,τα κουτιά των αναψυκτικών δεξιά και αριστερά,τις γόπες των τσιγάρων όπου βρούμε…
Και λέμε..”Έλα μωρέ δεν πειράζει”….!
Όπως θα παρατηρήσατε γράφω σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο…πολύ απλά γιατί κάποια απο τα παραπάνω τα έχω κάνει κατά καιρούς και γώ η ίδια!
Ναι τα έχω κάνει και ειλικρινά ντρέπομαι που το λέω γιατί μεγαλώνω παιδιά!
Θα έπρεπε να προσέχω τις κινήσεις μου ακόμα και στο παραμικρό!
Όλοι μας και ιδιαιτέρως εμείς οι μαμάδες θα έπρεπε να δίνουμε πρώτες απ΄όλους το παράδειγμα…
Πόσες απο μάς το κάνουμε??
Μην βιαστείτε να απαντήσετε “εγώ το κάνω”!Γιατί πολύ απλά κάποια φορά(αν σκεφτείτε λίγο καλύτερα)έχετε κάνει και σεις τη παρατυπιούλα σας!

 Αφορμή για αυτό μου το πόστ είναι η αδιαφορία πολλών μανάδων όσο αφορά την ασφάλεια των παιδιών τους!
Στην γειτονιά μας δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο μια υπέροχη παιδική χαρά με πολλές κούνιες και παιχνίδια για παιδιά όλων των ηλικιών!
Πολλά απο τα απογεύματά μας παίρνουμε μαζί ποδήλατα-πατίνια & όλα τα σχετικά & περνάμε ξένοιαστες στιγμές με παιχνίδι και φίλους για τα μικράκια μου!
Τις περισσότερες λοιπόν φορές και ενώ κάθομαι σε κάποιο απο τα παγκάκια του πάρκου παρατηρώ απο κάτω πεταμένες γόπες απο τσιγάρα!!
Παντού γόπες!
Πρόσφατα έπεσε κάτω απο το παγκάκι το μπισκότο του γιού μου(21 μηνών σήμερα)και έσκυψε να το πιάσει.Μαζί με αυτό έπιασε και μια γόπα και την έβαλε-φυσικά-που αλλού?Στο στόμα!
Στο τσάκ πρόλαβα να την βγάλω χωρίς να την καταπιεί.
Και αναρωτιέμαι???
Δεν είναι απαράδεκτο εμείς οι ίδιες οι μανάδες να καπνίζουμε και να πετάμε κάτω-μέσα στο πάρκο που παίζουν τα ίδια μας τα παιδιά-γόπες απο τα τσιγάρα μας????
Και απαντώ μόνη μου: Eίναι! Όχι απλά απαράδεκτο αλλά εξαιρετικά επικίνδυνο!

Συζητώντας το με φίλες, μου είπαν πώς πολλές μανάδες έχουν άγνοια κινδύνου καθώς δεν γνωρίζουν τις συνέπειες κατάποσης καπνού απο ένα παιδί!
Δεν το δέχομαι!!!
Δεν το δέχομαι ρε κορίτσια!
Η δική μας γενιά μανάδων μιά γενιά τόσο ενημερωμένη για όλα, μια γενιά που όλη μέρα σερφάρει στο διαδίκτυο και παίρνει πληροφορίες για τα πάντα…δεν είναι δυνατό να μην ξέρει!
Δεν είναι δυνατό να μην έχει πέσει στην αντίληψή μας κάποιο άρθρο που να αφορά τις συνέπειες κατάποσης καπνού!
Δεν το πιστέυω! …

 

… συνεχίστε να διαβάζετε την ανάρτηση στο blog της mamadoparea για να ανακαλύψετε που πιστεύει η ίδια ότι οφείλεται αυτή η αδιαφορία.

Εμείς τείνουμε να πιστεψουμε ότι τέτοιες συμπεριφορές, όπως και το πέταγμα της γόπας σε ένα παιδότοπο/σε μια παραλία ή το πέταγμα ενός μικρού σκουπιδιού από το παράθυρο του αυτοκινήτου μας πέραν του ότι δείχνει ένα τεράστιο έλλειμα παιδείας σε θέματα κοινωνικής ευθύνης δείχνει ότι δύσκολα θα διορθώσουμε τέτοιες συμπεριφορές μιας και όταν παιδιά γίνονται μάρτυρες τέτοιων συμπεριφορών από τους γονείς τους μέσα στην καθημερινότητά τους, δύσκολα αλλάζουν και αυτά συνήθειες όταν μεγαλώνουν.

1 comment for “Γόπες τσιγάρων στην παιδική χαρά!

  1. κατερινα μποτου
    02/10/2014 at 4:23 μμ

    Κορίτσι μου συγχαρητήρια για την παρατήρησή σου!Είναι όχι μόνο επικίνδυνο, αλλά και εγκληματικό!!!!! ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΕΤΑΝΕ ΤΙΣ ΓΟΠΕΣ ΣΤΗΝ Π-Α-Ι-Δ-Ι-Κ-Η Χ-Α-Ρ-Α???? Αίσχος πια!!! Κρατηθείτε επιτέλους και καπνίστε αλλού! Το να είσαι μάνα απαιτεί και κάποιες θυσίες, και η ελάχιστη είναι να μη δηλητηριάζετε τα παιδιά σας και τα παιδιά των άλλων! Ντροπη πια!

Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *