Ροζ και μπλε, κούκλες και στρατιώτες… Παιδιά και γονείς σε καλούπια!

Στο παλαιότερο post Ζητείται Μαμαδοπαρέα, σας είχαμε παρουσιάσει την ιστορία της Χριστίνας η οποία βρέθηκε να μετακομίζει και να κάνει οικογένεια στην Κρήτη. Για να ξεπεράσει την απομόνωση που ένοιωθε και για να συνδεθεί με άλλες μαμάδες σαν κι εκείνη, δημιούργησε τη σελίδα CretaMums στο Facebook. Σήμερα πια οι CretaMums είναι μία μεγάλη, δυναμική ομάδα μαμάδων, η οποία έχει και το δικό της blog. Στο blog γράφουν πολλές μαμάδες, αλλά τo post που επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε σήμερα, το έχει γράψει  η CretaMum Μαρία Ν.

 

barbie-doll

Θυμάμαι έγκυος ακόμα που έμπαινα σε καταστήματα με ρουχαλάκια, κούνιες κ.λπ. και η πρώτη ερώτηση ήταν: «Aγόρι ή κορίτσι;» Απαντούσα ότι περιμένω αγόρι και μου κατέβαζαν από τα ράφια όλα τα γαλάζια. Εμείς (συνήθως με τη συνοδεία της μαμάς μου) πάντα διαλέγαμε κάποιο γαλάζιο αλλά και κίτρινο, πορτοκαλί και άσπρο ζιπουνάκι και οι πωλήτριες πάντα μου απαντούσαν: «Καλά κάνετε. Το επόμενο ίσως να είναι κορίτσι!». Ποιο επόμενο; Δηλαδή δεν υπήρχε περίπτωση να αγοράζω κίτρινα για το γιο μου;;

Τώρα 2,5 χρόνια μετά, βλέπω ότι οι πιο πολλές μαμαδοφίλες ευχαρίστως φοράνε στα αγόρια τους διαφορετικά χρώματα και στα κορίτσια τους μπλε. Κάποιες άλλες όμως όχι… Αν κοιτάξουμε στο παρελθόν, μέχρι το 1920 έντυναν όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, στα λευκά. Τα άσπρα ρούχα συμβόλιζαν την παιδική αθωότητα. Τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, τα λευκά ρούχα άρχισαν να αντικαθίστανται με χρωματιστά. Στην Ευρώπη, με ροζ έντυναν τα αγόρια και με μπλε τα κορίτσια. Το ροζ ήταν η «παιδική» έκδοση του κόκκινου, του χρώματος που συνδεόταν με το πάθος και τον ανδρισμό. Για αυτό και τα αγόρια τα έντυναν πάντα με ροζ! Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και μετά, η μόδα άλλαξε ανεξήγητα και έμεινε ίδια μέχρι τις μέρες μας, με το μπλε να σηματοδοτεί το αγόρι και το ροζ το κορίτσι.

Αντίστοιχα, έχουμε τα αγορίστικα και τα κοριτσίστικα παιχνίδια. Θυμάμαι σε παλιότερες συναντήσεις μας στις CretaMums είχαμε κουζινικά (παιχνίδια), τα οποία ήταν το πιο δημοφιλές παιχνίδι τόσο στα αγόρια, όσο και στα κορίτσια. Ήταν κάτι που το σχολιάζαμε (καινούριες μαμάδες οι περισσότερες). Μας έκανε εντύπωση. Γιατί όμως; Μήπως γιατί και εμείς οι γονείς έχουμε μπει σε καλούπια και βάζουμε και τα παιδιά μας σιγά σιγά;

 

Συνεχίστε την ανάγνωση του υπόλοιπου post στο blog CretaMums και ανακαλύψτε τα posts και των υπόλοιπων CretaMums που γράφουν εκεί!   

photo by Charles Rodstrom

2 comments for “Ροζ και μπλε, κούκλες και στρατιώτες… Παιδιά και γονείς σε καλούπια!

 1. Christina
  02/06/2014 at 10:03 πμ

  Ευχαριστούμε πολύ για την αναδημοσίευση!

  • mamadesmpampades
   02/06/2014 at 10:11 πμ

   Χαρά μας Χριστίνα!

Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *