Το 2014 τελείωσε, καλώς το 2015.

Νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα! Η Μαρία από το Μάνα Μανούλα Μαμά κάνει την ανασκόπησή της για τη χρονιά που πέρασε και μιλάει για τις σκέψεις της και τους στόχους της για τη νέα χρονιά.

 

flowersXριστούγεννα και Πρωτοχρονιά ήρθαν και πέρασαν. Γέμισε το πρόγραμμά μας με κουλουράκια που φτιάξαμε παρέα με τα παιδιά, με θεατρικές παραστάσεις και φωτογραφίες, με τρέξιμο για να προλάβουμε πρόβες και γέλια για να μάθουμε ρόλους. Όλα από κοινού. Το κινητό χτυπούσε συνέχεια για να υπενθυμίσει τί έχουμε να κάνουμε μετά, το άγχος της μαμάς έπρεπε να μένει κρυμμένο.

 Άγχος γιατί ήθελα να θυμούνται με χαρά αυτές τις μέρες, να μην σκέφτονται ότι με το ζόρι ντύθηκαν, ανέβηκαν σε μια σκηνή, έπλασαν μπισκότα. Άγχος γιατί κάτι έλειπε φέτος από το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα, το ένιωθα κάπως λιγότερο. Λες και είχε συσσωρευτεί η κούραση και δεν άφηνε να δω καθαρά τη χαρά των ημερών που κρυβόταν από πίσω.

 Δεν ήταν και τόση η κούραση τελικά. Ήταν περισσότερο ο φόβος. Για το τί έρχεται. Λέμε ευτυχισμένα χρόνια τα παιδικά. Και μετά μεγαλώνουν τα παιδάκια, και γεμίζουν με άγχος και υποχρεώσεις. Και πώς να εξηγήσεις στο παιδικό μυαλουδάκι τώρα γιατί δεν έχει σπίτι ο κύριος που βλέπουμε κάθε μέρα στο δρόμο, που κάποτε ήταν κι εκείνος παιδάκι με μαμά και μπαμπά; Ή γιατί δεν μπορεί η μαμά να βοηθήσει το νεαρό που ζητούσε χρήματα στο τρένο; Και πώς να αφήσεις τον εαυτό σου να χαρεί χωρίς τύψεις;

 Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς ήταν η ημέρα της ανασκόπησης. Τί αφήνω πίσω και τί κρατάω από το 2014. Και ευτυχώς, ο απολογισμός ήταν θετικός. Αυτά που σκέφτηκα με αγάπη, με νοσταλγία, με ευχαρίστηση, με ευγνωμοσύνη, ήταν πολλά περισσότερα από τα άλλα, που ίσως και να άφησαν μια κάπως πικρή γεύση.

 Κατάφερα να δείξω στα παιδιά μου μερικά βασικά πράγματα. Πόσο σημαντικό είναι να μπορούν να βοηθήσουν έναν άλλο άνθρωπο. Πόσο σημαντικό είναι να κάνουν κάτι με αγάπη. Πόσο σημαντικό είναι να το διασκεδάζουν. Πόσο σημαντικό είναι να έχουν τους δικούς τους κανόνες. Πόσο ασήμαντο είναι να κάνουν πράγματα για να αρέσουν στους άλλους.

Κατάφερα επίσης να αποφασίσω τί θέλω να κάνω στην καινούρια χρονιά. Μόνο δύο πράγματα.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο blog Μάνα Μανούλα Μαμά!

 

Photo by Thomas Hawlk

Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *